Om Robotklubben
Robotklubben ble åpnet for påmelding og hadde oppstart høsten 2021. De første semestrene var fulltegnet, og vi hadde ca. 20-25 glade, engasjerte og kreative barn med oss hver ettermiddag.
Målet med klubben er å gjøre barn og unge kjent med neste genersjons programeringskunnskaper, robotisering og 3D-printing. Også kalt digitalisering, av noen. Her skal vi vekke interessen for realfag-, teknologi-, kunstprosjekt og vitenskap i ung alder. Noe som også vil være positivt for næringslivet i regionen på lengre sikt.
Men først og fremst er det utdanning av mennesker som er vårt øverste mål. Derfor skal all undervisning i Robotklubben være preget av samhandling mellom flere personer, interaktivitet mellom menneske og maskin, i et miljø der vi applauderer det å feile, for så å prøve på nytt, og der vi har fokus på å gjøre andre gode.
Vi skal benytte LEGO Education sine utviklede og svært engasjerende undervisningsløsninger, som LEGO har jobbet med i mer enn 40 år. Løsningene for praktisk læring vil garantert øke interessen for vitenskap, teknologi, ingeniørvitenskap, kunst og matematikk (STEAM), rettet mot førskole, barneskole, ungdomsskole og videregående skole. Med pedagogiske sett, leksjonsplaner og læreplanmateriell, vurderingsverktøy og support, kan vi hjelpe barn og unge med å forberede seg til det som møter dem både i skolen og senere i arbeidslivet. Vi håper også å knytte til oss engasjerte lærerstudenter, og lærere, som kan være undervisningsledere i Robotklubben. På den måten kan vi gi denne gruppen god erfaring, som deretter gjør det lettere å kunne oppfylle læreplanmålene sine, og derigjennom være med på gi lærerne de verktøyene de trenger for å gjøre nettopp sin undervisning i klasserommet inspirerende, engasjerende og effektiv.
Nye teknologiske endringer vil få betydelig innvirkning på hvordan vi skal lære i fremtiden. Disse endringene vil også forandre hvordan vi forbereder barn og unge til å lykkes. For skolene våre er det vår ærlige oppfatning og mening at det er viktig å gå over fra å fokusere på kunnskapslære, til å fokusere på flere ferdigheter, slik at vi også ender opp med å bygge selvtillit i selve læringen. Engasjerende, praktisk og leken læring, er en av måtene lærere kan hjelpe barn med å nå dette målet. Derfor er også en av de viktigste grunnsteinene i kulturen i Robotklubben, at vi skal legge til rette for å bygge selvtillit hos de som deltar i vår klubb.
Behovet for læring gjennom lek
LEGO Foundation lanserte nylig resultatene av et femårig forskningsinitiativ som så på læring gjennom lek som en måte å endre læreplanene i pedagogikk på. Studien fant at lærere over hele verden har strukket seg for å undervise i STEAM-fag, som vil bli stadig viktigere etter hvert som innovasjonstempoet vokser og arbeidsmarkedet endrer seg. Vektlegging av innholdet i STEAM-fagene har ført til økt bruk av pedagogiske metoder med fokus på kvantifiserbare akademiske prestasjoner.
Les mer om resultatene fra undersøkelsen for detaljer.
Når Robotklubben så har eksistert en stund, og vi begynner å få god kunnskap om LEGO Education, er vår visjon at vi skal strekke oss etter et nytt mål, hvor vi får samlet skolene og næringslivet i Sunnhordland til å slutte opp om FLL – First Lego Leauge, som er en kunnskaps- og teknologikonkurranse. Her får man virkelig prøvd sine ferdigheter og får en opplevelse som inspirerer barn og unge til å bli morgendagens ingeniører, forskere og problemløsere.
Kanskje kan alt dette også kobles opp mot FSC – Future Simulation Center, Vestlandets største simulatormiljø. Kanskje.
Atle Wigum
Daglig leder
Subshore.no AS